Ce este AdBlue, care este rolul său și la ce intervale se înlocuiește?

AdBlue este o substanță pe bază de uree (32,5%) și apă distilată (67,5%) care are scopul de neutralizare a oxizilor de azot.

Aceasta este injectată în evacuarea motoarelor Diesel cu scopul de a reduce emisiile de gaze nocive și implicit pentru a respecta standardele moderne de protecție a mediului care au devenit din ce în ce mai severe cu toate categoriile de vehicule. Astfel, deși la început au fost folosite exclusiv la camioane, sistemele de reducere a emisiilor prin tratare cu AdBlue se regăsesc acum pe majoritatea vehiculelor care funcționează cu motorină.

La autoturisme, în funcție de soluția aleasă de constructor, bușonul rezervorului de umplere este amplasat sub clapeta rezervorului de combustibil, în portbagaj sau chiar în compartimentul motorului. Mai este bine de știut că de regulă, în momentul în care lichidul trebuie completat, un martor luminos din bord va indica acest lucru. În funcție de marcă sau model, martorul luminos poate fi înlocuit cu un mesaj pe display-ul central.

Costul AdBlue-ului se cumulează cu costurile de întreținere ale vehiculului sau utilajului, dar, din fericire, prețul unui recipient cu capacitatea de 10 litri de AdBlue variază între 50 și 100 de lei iar această valoare poate scădea și mai mult în cazul în care se achiziționează în cantități mai mari, precum la butoi, situație în care este necesară utilizarea unei pompe manuale proiectată pentru utilizarea cu lichide cu grad crescut de vâscozitate. Dispozitivul în cauză poate fi folosit inclusiv pentru utilizarea cu uleiuri cu vâscozitate ridicată, antigel sau substanțe chimice agricole.

Ca ultimă mențiune, deși lichidul AdBlue este ecologic și compus predominant din apă, se recomandă ștergerea imediată în cazul în care acesta a intrat în contact cu vopseaua vehiculului.